Coronavirus in Malawi

Peter van Heuveln/ april 29, 2020/ Activiteiten, Nieuws, Ons nieuws/ 0 comments

Iets later dan bij ons in Europa heeft ook Afrika te maken gekregen met het Corona virus. Op 20 maart heeft de president van Malawi de noodtoestand afgekondigd hoewel op dat moment officieel nog geen gevallen waren gedetecteerd. Dat betekent dat het land op slot is gegaan en reizen naar of uit Malawi niet zijn toegestaan. Alle scholen en universiteiten/campussen werden gesloten waardoor onze leerlingen en studenten naar huis werden gestuurd. Sociale bijeenkomsten als huwelijk en kerkdiensten zijn opgeschort en begrafenissen  met max. 50 man. Als één van de laatste Afrikaanse landen telt Malawi nu ook de eerste (3) coronapatiënten. Voor wat zo’n cijfer waard is in Afrika waar de mogelijkheden om te meten natuurlijk veel beperkter zijn dan bij ons. Dan hebben we het nog maar niet over materiële zaken als beademingsapparatuur, ic-bedden, mondkapjes etc.  Aan de andere kant, Malawi heeft een heel jonge (en sterke omdat ze malaria en andere kinderziekten al hebben overleefd?) bevolking en dat biedt misschien hoop omdat die minder kwetsbaar is.

Wij hadden voor eind april weer een reis gepland naar Malawi. Nu deze niet doorgaat proberen we zo goed en zo kwaad als het kan toch contact te houden met onze studenten.   Uiteraard is het onduidelijk of en hoe of wanneer het studiejaar wordt voortgezet. De studenten hebben wel wat studiemateriaal mee naar huis maar online verbindingen met de universiteit vanaf de dorpjes waar ze wonen zijn er niet. In onze Nieuwsbrief van vorige jaar zomer hebben we verslag uitgebracht over ons bezoek aan het plattelandsgehucht van de ouders van Shira Goodwell. Daaruit wordt wel duidelijk dat studeren of contact hebben met de buitenwereld daar vandaan vrijwel onmogelijk is. Gelukkig lukt het met een aantal andere studenten wel  Whatsapp contact te hebben.

Ook over de eindexamens voor dit jaar is nog onduidelijkheid. De selectie van nieuwe studenten, die vorig jaar eindexamen hebben gedaan, ligt waarschijnlijk nu stil. Normaal gesproken komt daar rond deze tijd uitsluitsel over. Gelukkig lukt het in ieder geval contact te hebben met Ezara Kamanga, onze veelbelovende student die een prachtig eindexamenresultaat had. Lukt het hem geselecteerd te worden voor een medicijnenstudie?

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*